Press "Enter" to skip to content

Chirurg și profesor la UMF, despre ce se întâmplă în sala de operație: „Detaliile mici fac într-adevăr diferența”

Distribuiți acest articol!

Nadim Al Hajjar, chirurg și profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca (UMF) a răspuns la câteva întrebări despre meseria sa, ce s-a schimbat pe timp de pandemie în sala de operație È™i importanța relației medic-pacient, într-un interviu acordat monitorulcj.ro.

Medicul a explicat ce se întâmplă într-o zi din viața unui chirurg. Având în vedere că această meserie are întotdeauna un „program la foc continuu”, un plan bine stabilit pentru fiecare etapă a zilei este vital.  Nadim Al Hajjar consideră relația medic-pacient foarte importantă, atât la începutul ei, cât și pe parcurs. Încrederea reciprocă are un rol major, dar în același timp și prezentarea laturii umane a medicului. 

„O zi de muncă în viața unui chirurg înseamnă disciplină, un program extrem de organizat. Un plan bine stabilit pentru fiecare etapă a zilei, care începe cu un contact direct cu pacienții nou veniți, vizita pe secție la pacienții internați. Fiecăruia trebuie să îi acorzi timp, cu fiecare trebuie să stabilești o relație de încredere reciprocă, să le arăți că ești un medic ordonat, abordabil, să le arăți atât partea profesională, cât și, mai ales, latura umană, esențială în relația medic-pacient. 

Urmează apoi raportul de gardă cu colegii de muncă și programul operator. La sfârșitul zilei ajungi acasă și acorzi energia ta familiei, să ai grijă de nevoile lor și să împărtășești experiențele tale cotidiene. Fiind necesar să te împarți pe atâtea planuri, un program la foc continuu, aș pune accentul pe odihna. Ai nevoie să îți recapeți puterile de undeva, atât activ prin sport, merg cât de des pot să joc tenis cu prietenii mei, găsesc tenisul o sursă de energie și sănătate și, bineînțeles, un program riguros de somn. Ca și chirurg nu poți avea o viață haotică, nu e sustenabil pe termen lung, orice minut contează”, a explicat medicul. 

Operația, ca un joc de șah. Trebuie să îți alegi mutarea potrivită

Întrebat cum se detașează de la o operație la alta, Nadim Al Hajjar a mărturisit că acest lucru nu este posibil. Acest proces necesită o implicare continuă, doctorul fiind nevoit să memoreze tot ce se întâmplă într-o intervenție ca urmărirea postoperatorie să fie și ea un succes. 

Medicul recunoaște că detaliile mici fac de foarte multe ori diferența când vine vorba de o operație: „Nu aș spune că poți fi detașat, ci când se termină o operație, începe alta cu particularitățile ei și trebuie să te recanalizezi pe cazul pe care îl ai în față. Ești implicat într-o etapă operatorie unde trebuie să fii atent la fiecare detaliu. Detaliile mici fac, într-adevăr, de cele mai multe ori, diferența. Ori, după terminarea unei intervenții chirurgicale, un chirurg trebuie să o aibă memorată în toate etapele ei, ca în urmărirea postoperatorie să vezi tot ce apare, orice posibilă complicație sau deviație de la o evoluție normală. Numai așa poți să stabilești o conduită terapeutică postoperatorie corectă, corelată direct cu evoluția pacientului.”

O operație poate să fie de multe ori ca un joc de șah,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!