Press "Enter" to skip to content

Certificatul COVID, valabil un an pentru cei vaccinați. Cât timp e valabil pentru cei trecuți prin boală?

Distribuiți acest articol!

Portalul web de pe care cetăţenii români sau străini îşi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este disponibil începând de joi.

Specialiştii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), care au dezvoltat întregul sistem informatic, au făcut ultimele optimizări, în conformitate cu prevederile OUG adoptată de Guvern.

Până la jumătatea lunii august, certificatul digital va putea fi folosit în paralel cu adeverinţa de vaccinare. În cazul celor care s-au vaccinat, certificatul este valabil un an, iar pentru cei care au avut Covid 180 de zile, scrie stirileprotv.ro.

Poți obține certificatul în mai puțin de 10 pași

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro.

Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în mai puţin de 10 paşi poate fi obţinut certificatul:

1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcţie de categorie, se completează:

– Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
– Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
– Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
– Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
– Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Câteva precizări importante:

– Certificatul este gratuit.
– În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.
– Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.
– În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
– La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!