Press "Enter" to skip to content

Cercetătorii UBB au analizat cum economia țării a fost „zdrobită” de pandemie. HoReCa, cel mai lovit sector

Distribuiți acest articol!

Am intrat în valul trei al pandemiei COVID-19, iar luna martie marchează un an de la instaurarea stării de urgență pe teriroriul României ca urmare a pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2

O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au monitorizat în timp real evoluția pandemiei, respectiv a stării economice în România.

Proiectul de cercetare a analizat evoluția pandemiei, măsurile guvernamentale, evoluția generală și perspectivele economiei românești, ptața imobiliară și sectorul companiilor,cercetătorii UBB realizând analize și estimări pentru fiecare dintre acestea

Evoluția pandemiei – Am intrat în valul trei!

Primul an al COVID-19 a adus două valuri de pandemie în România: cel din perioada februarie-august 2020 care a avut un număr maxim de îmbolnăviri zilnice de peste 1.500 de cazuri, iar cel de al doilea val (septembrie 2020 – februarie 2021) în care România a atins recordul absolut al cazurilor: peste 10.000 de persoane infectate zilnic. Acum se resimt efectele unui al treilea val, tendință care a devenit o realitate și în România. În luna martie 2021, numărul îmbolnăvirilor este în continuă creștere, iar în data de 16 martie 2021, România trece din nou peste 6.000 de cazuri noi zilnice, până în momentul de față record absolut în anul 2021.

Beneficiul este evoluția procesului de vaccinare anti-COVID care a a ajuns la aproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin administrate, respectiv peste 700.000 de persoane care au primit și rapelul.

Ce măsuri economice s-au luat și cât de benefice au fost?

Măsurile economice luate în 2020 pentru ameliorarea situației economice au condus la o scădere economică mai moderată în 2020 față de așteptările anterioare, iar la finalul utlimului trimestru al anului trecut s-a cunoscut chiar o creștere a PIB-ului.

Pentru că bugetul anului 2021 a cunoscut o creștere economică de 4,3% se preconizează că ca la finalul anului 2021, PIB-ul României va reveni cel puțin la nivelul anului 2019. Doar că recuperarea va avea costuri semnificative: în 2020 deficitul bugetar a fost de aproape 10%, iar în acest an se estimează că va depăși 7%, ceea ce înseamnă că ameliorarea efectelor crizei va induce o creștere explozivă în datoria publică a României, arată datele proiectului.

Producția agricolă a avut rezultate foarte slabe

Economia României a scăzut cu 3,9% în 2020, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Producția agricolă a încheiat anul cu rezultate foarte slabe, dar nu din cauza pandemiei ci din cauza condițiilor meteorologice, care nu au fost favorabile. Dacă nu ar fi fost acest declin ar agriculturii, probabil că România ar fi avut o scădere de doar 3%.

Cercetătorii de la UBB consideră că România poate atinge un ritm de creștere de peste 5% anul acesta, având în vedere că a existat o creștere și în ultimul trimestru al anului trecut. Pentru că mai multe țări au reintrodus măsuri ce limitează oamenii, se preconizează o creștere modestă în perioada ianuarie-martie 2021.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!