Press "Enter" to skip to content

Ce măsuri propun reprezentanții hotelurilor pentru salvarea afacerilor afectate de pandemia de COVID-19

Distribuiți acest articol!

Săptămâna trecută, mai exact pe 25 martie, a avut loc o întâlnire importantă pentru domeniul hotelier, la care au participat majoritatea celor mai importanți investitori din industria hotelieră din România.

La acea întâlnire s-au stabilit mai multe măsuri și demersuri care pot fi initiate pentru a salva „industria fără fum”. Reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR) susțin că domeniul opitalității este unul dintre puținele domenii economice care participă nemijlocit la construcția bunei imagini a României, pe cheltuiala antreprenorilor din acest domeniu.

Antreprenorii vor să își salveze afacerile

Scrisoarea este adresată mai multor miniștri, dar în special premierului Florin Cîțu, președintelui Senatului Alina Dragu și lui Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților.

Semnatarii au atras atenția asupra faptului că industira hotelieră din România a respectat mereu măsurile santiare și restricțiile impuse de autorități și că a venit momentul ca dialogul între autorități și antreprenori să fie unul mult mai clar și care să vină la pachet cu niște soluții, pentru că sunt deja foarte mulți antreprenori care riscă să își piardă afacerile din cauza pandemiei, dar și din cauza restricțiilor impuse la nivel național.

De asemenea, o bună parte dintre semnatarii acestei scrisorii sunt cei care au plătit taxe la stat în valoare de peste un milliard de euro.

Ce măsuri propun antreprenorii?

Reducerea taxelor locale a hotelurilor în perioada 2021-2025. Semnatarii arată că Ordonanța de Urgență din 2020 care a permis reducerea taxelor cu până la 50% s-a lovit de lipsa de înțelegere și de resurse a autorităților locale. În acest moment nu mai există un cadru legal ce permite acest lucru, iar asta duce în situația absură de a se plăti taxe locale pentru afaceri care nu funcționează tot din caua restricțiilor impuse de autorități. FIHR propune implmentarea unui program de ajutor sau un fond de compensare a administrațiilor locale cu echivalentul acestor reduceri.

De asemnea, reprezentanții hotelelor din România cer și anularea taxelor locale în perioada carantinei sau în cazul în care restricțiile impun restrângerea capacității cu până la 70%.

La acest capitol sunt vizate toate taxele locale pe activele hoteliere, taxele pentru terase, taxele pentru promovare, taxe pentru avizele de funcționare.

„De asemenea se solicită anularea tuturor taxelor pentru drepturi de autor, sistem de taxe abuzive care sunt de ani buni contestate și care ar trebui să între într-un proces de redefinire structurală și valorică”, susțin semnatarii.

O altă măsură propusă este acordarea de stimulente fiscal pentru investițiile noi în domeniu hotelier. Având în vedere că 90% din profiturile proprietăților hoteliere au fost reînvestite, tocmai pentru a păstra apetitul investițional, semnatarii solicit negocierea unui pachet de stimulente financiare.

„Investițiile membrilor FIHR sunt asumate cu recuperare pe termen lung și foarte lung, reprezentând 98% capital românesc. Ne putem inspira împreună de pe diferite alte piețe europene care acordă de mult timp astfel de stimulente, pregătind deja pachete noi pentru situația actuală de criză”, argumentează semnatarii.

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!