Press "Enter" to skip to content

Cât de periculoase sunt alergiile de vară? Lector UMF Cluj: „Polenul de ambrozie, simțit de la 50 km distanță”

Distribuiți acest articol!

Având în vedere că se apropie sezonul ambroziei, iar pe timpul verii multe alergii se manifestă, monitorulcj.ro a luat legătura cu dr. Corina Bucșan, medic specializat în alergologie și imunologie clinică și lector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj. 

Alergiile sunt diverse și pot să apară oricând în cursul vieții. Deși uneori le considerăm a fi banale, aceste alergii pot să ducă la afecțiuni mult mai grave, precum astmul bronșic, dacă nu le tratăm corespunzător.

Doctorul Corina Bucșa a explicat într-un interviu acordat monitorulcj.ro care sunt tipurile de alergii: de la alergiile la polenuri și părul de animale, până la alergiile la căldură și frig – dar și cum se manifestă și ce ar trebui să facem în cazul în care apar simptome. 

Rinita alergică se manifestă primăvara-vara

Cea mai frecventă alergie pe timp de primăvară sau vară este rinita alergică la polenuri:

„Cea mai frecventă manifestare a alergiei în perioada de primăvară-vară este rinoconjunctivita alergică, cu manifestări atât nazale, cât și conjunctivale. Pacientul strănută, îi curge nasul, uneori are nasul înfundat, are senzația că nu poate respira, mâncărimi la nivelul nasului și a ochilor sau lăcrimare. De obicei, aceste manifestări apar în momentul în care pacientul iese în mediul exterior: în parcuri, la iarbă verde, în timpul sporturilor în aer liber”, a declarat medicul alergolog Corina Bucșan. 

Acest tip de alergie se mai numește și „febra fânului”, având în vedere că apare cel mai des la polenul de graminee. O influență mare în apariția rinitei alergică este temperatura mediului ambiant:

„Rinita alergică, așa cum a fost descrisă acum mai bine de 100 ani, mai este denumită și «febra fânului» pentru că apare cel mai frecvent la polenul de graminee – polenul de iarba de primăvară. Este cea mai frecventă alergie la polen în zona noastră geografică și se manifestă, de obicei, în perioada mai-iunie. Atunci apar manifestările clinice ale pacienților”, a mai spus dr. Corina Bucșan.

Rinita alergică, cea mai frecventă în Cluj

Rinita alergică la graminee este tipul de alergie cel mai frecvent în județul Cluj:

„Nu avem date epidemiologice clare pentru România, numai câteva studii publicate din cercetări personale care spun că sensibilizarea și alergia la polenul la graminee reprezintă cam 40% din rinitele alergice la polenuri. Dintre polenuri, acesta pare cea mai frecvent pentru zona Clujului. Rinita alergică este o boală care afectează în jur de 20% din populația generală. Cam aceasta e estimarea în populația din Europa, potrivit ultimelor studii epidemiologice, a mai spus doctorul. 

În general, o predispoziție spre un răspuns imun alergic se moștenește. Dacă pacientul dezvoltă simptome există tratamente care pot s-o controleze. 

„Sunt tratamentele cu care sunt obișnuiți pacienții  precum antistaminice în sezonul de polen, loratadină, desloratadină, claritinul (majoritatea medicamentelor care sunt cunoscute), dar sunt și alte medicamente, precum derivați de cortizon cu administrare intranazală, în formele mai severe de boală. Există, de asemenea,

 » sursa: www.monitorulcj.ro


Distribuiți acest articol!