Una dintre fiicele lui Petre Daea, cu afaceri în domneiul agriculturii va fi beneficiara unui ordin semnat de ministrul de Finanțe. Toată familia lui Petre Daea are conexiuni cu ministerul Agriculturii. Soția și cealaltă fată sunt angajate în ministerul condus de Petre Daea.
„Potrivit prevederilor pct. 1 al Art. I al Ordonanței Guvernului nr. 16/20221, s-au extins categoriile de active pentru care profitul investit este scutit de impozit cu cele utilizate în activitatea de producție și procesare, precum și cu activele reprezentând retehnologizarea. Promovarea măsurii fiscale a avut în vedere necesitatea susținerii contribuabililor de a dezvolta noi capacități de producție, precum și retehnologizarea celor existente. Activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare sunt cele stabilite prin ordin al ministrului Finanțelor. Totodată, evidențiem faptul că, potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Ministerul Finanțelor are atribuția elaborării normelor necesare pentru aplicarea unitară a prezentului cod.În acest cadru legal, ordinul stabilește categoriile de active pentru care, începând cu 1 ianuarie 2023, contribuabilii plătitori de impozit pe profit pot aplica facilitatea fiscală.Referitor la categoriile de active, menționăm faptul că sunt active din toate sectoarele de activitate, nu doar din domeniul agricol, respectiv: clădiri industriale, hale de producție, centrale hidroelectrice, construcții pentru creșterea animalelor și păsărilor, heleștee, iazuri, bazine etc.”
Afaceri în familie
În timp ce soția și fiica cea mică sunt plătite de ministerul condus de tatăl lor, celaltă fată a ministrului face afaceri în domeniul pisciculturii, reglementat de Petre Daea.
Fiica cea mare a lui Petre Daea se numește Popescu Larisa Elena. Este om de afaceri, deținând 99% din acțiunile companiei Piscicultorul SA Dâmbovița care deține în concesiune patru bălți de pește dintre care cea mai mare este în Crevedia.
Un proiect de ordin al Ministerului Finanţelor, condus de Adrian Câciu, va ajuta afacerea Larisei Popescu Elena.
Proiectul oferă anumite scutiri firmelor care desfășoară activități de producție, procesare și cele reprezentând retehnologizarea din domeniul pisciculturii. Pus în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Finanţelor în decembrie, proiectul se referă la „activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare pentru care se aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.
Proiectul de ordin are patru articole/
La art. 1, se spune că: Activele utilizate în activitatea de producție, procesare și activele reprezentând retehnologizare pentru care se aplică scutirea de impozit a profitului reinvestit potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt cele prevăzute în următoarele subgrupe și clase din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe,aprobat prin hotărâre a Guvernului:
k) heleștee, iazuri, bazine; ecluze și ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultură”;
„Prevederile proiectului de ordin intră în vigoare la începând cu 1 ianuarie 2023”, se arată în referatul de aprobare.
Întrebări trimise Ministerul Argiculturii la care Petre Daea nu a răspuns:
Nu crede domnul ministru Petre Daea că acest ordin îl pune într-un conflict de interese ?