Acum profesor la Facultatea de Jurnalism, Bogdan Oprea susține, într-un dialog cu Libertatea, că „nu voi uita niciodată cum colonelul Gheorghiță s-a enervat când am comunicat public de la Ministerul Sănătății primul caz de efect advers – o femeie cu pareză facială. Gheorghiță spunea că e atac de panică, noi aveam pe masă diagnosticul cu parafa unui neurolog”.
Bogdan Oprea, 40 de ani, a fost purtător de cuvânt al lui Traian Băsescu în 2012-2014. În 26 ianuarie – 11 martie 2021, primele luni de vaccinare în masă, Oprea a fost purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, condus atunci de Vlad Voiculescu. Astăzi este profesor la Facultatea de Jurnalism. Luni seara, 9 ianuarie 2023, povestește el, „căutam ceva legat de vaccinare, pentru studenți. Am dat de Raportul CNCAV, despre care nimeni nu fusese anunțat că a fost publicat”.
Raportul a fost publicat pe 12 iulie 2022 pe pagina Ro-Vaccinare. În aceeași seară, Oprea a postat pe Facebook câteva rânduri.
„Absolut îngrijorător, raportul publicat pe ascuns ne arată, în premieră, partea pe care autoritățile s-au chinuit atât de mult s-o ascundă și s-o mușamalizeze: raportările de efecte adverse”, spune profesorul în mesajul de pe Facebook. Și continuă. Credeți-mă, știu ce vorbesc când fac referire la mușamalizare, și din perioada scurtului meu mandat de purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății, ianuarie – martie 2021, și din ulterioare experiențe medicale personale legate de vaccinare Bogdan Oprea: „Raportul de activitate al CNCAV indică acum, negru pe alb, 41.486 de reacții adverse post-vaccinare indezirabile (RAPI) (pag. 29)”, mai scrie Oprea.
Libertatea l-a sunat și l-a rugat să detalieze. „«Cum să dezmințim dacă e adevărat?», l-am întrebat pe Gheorghiță” – Domnule Oprea, spuneți că atunci când „fac referire la mușamalizare” știți ceva și din perioada în care ați fost purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății. La ce vă referiți?
– Am un exemplu. Primul caz național de efect secundar al vaccinului a fost la o doamnă din Vâlcea. Paralizie temporară facială dreapta. Eu eram purtător de cuvânt. Un înalt funcționar al ministerului, medic, s-a uitat pe fișa medicală. Cei din spitalul local chemaseră un neurolog, acesta pusese diagnosticul. Nu un „urgentist”, nu un alt medic. Își făcuseră treaba, se îngrijiseră de pacientă. Am dat un comunicat în care am rezumat cazul, ne-am făcut datoria să informăm oamenii.
– Și ce n-a fost în regulă? Care a fost mușamalizarea?
– Șeful CNCAV, colonelul Gheorghiță, ne-a sunat. Era furios de ce am dat comunicatul. Existau oricum tensiuni între MS și CNCAV, însă acum aveam un caz concret. Gheorghiță ne-a cerut să dezmințim. „Cum să dezmințim, dacă e adevărat?”, l-am întrebat. „Femeia nu are nimic”, ne-a spus el. I-am răspuns că avem actele și am adăugat: „Dacă nu are nimic, de ce ai adus-o cu ambulanța, la București?”.
Replica lui a fost aceea că ea a avut „atac de panică”. N-am să uit niciodată asta. – Ce ați făcut? – Am dat a doua comunicare publică, dar n-am dezmințit, ci doar am spus că asta avusese femeia și că,

Bogdan Oprea: Femeia avusese paralizie temporară facială din cauza vaccinului, iar colonelul Gheorghiță ne-a spus să mușamalizăm cazul – 60m.ro
Distribuiți acest articol!
Distribuiți acest articol!