Press "Enter" to skip to content

Aspartamul este o „posibilă” cauză a cancerului. Ce produse din Europa conțin acest îndulcitor? – 60m.ro

Distribuiți acest articol!

Agenția pentru cancer a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a considerat că aspartamul – îndulcitorul care se găsește în sucurile dietetice și în nenumărate alte alimente – este o „posibilă” cauză a cancerului, în timp ce un grup de experți separat care a analizat aceleași dovezi a declarat că încă mai consideră că înlocuitorul de zahăr este sigur în cantități limitate, scrie Euronews.
Rezultatele diferite ale analizelor mult așteptate au fost publicate vineri dimineață. Unul dintre ele a venit din partea Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, un organism al OMS responsabil cu evaluarea potențialului cancerigen al substanțelor. Celălalt a venit de la un grup de experți selectați de OMS și de un alt grup al ONU, Organizația pentru Alimentație și Agricultură.
Aspartamul se alătură unei categorii cu peste 300 de alți „posibili” agenți cancerigeni, printre care se numără lucruri precum extractul de aloe vera, legumele murate în stil asiatic și lucrările de tâmplărie.
IARC are două clasificări mai serioase, și anume „probabil cancerigen pentru oameni” și „cancerigen pentru oameni”.
Atât fumatul tutunului, cât și consumul de carne procesată sunt enumerate ca fiind „cancerigene pentru oameni”. Acetaldehida (provenită din consumul de băuturi alcoolice) este catalogată ca fiind „probabil cancerigenă pentru om”.
Măsura de etichetare a aspartamului vine ca urmare a unui avertisment lansat de OMS în luna mai a acestui an, care a afirmat că îndulcitorii artificiali nu sunt un ajutor pentru pierderea în greutate și că, de fapt, pot crește riscul de diabet, de boli de inimă și de deces.
Anul trecut, un studiu de amploare realizat în Franța a semnalat o posibilă legătură între îndulcitorii artificiali și un risc crescut de cancer. Iar organizațiile naționale de sănătate, cum ar fi cea din Canada, au avertizat de mult timp că înlocuitorii de zahăr cu zero calorii sau cu puține calorii nu sunt nici necesari, nici utili.
Cu toate acestea, în luna mai a acestui an, OMS a subliniat că avertismentul este „condiționat” din cauza diversității participanților la studiile care au stat la baza concluziilor sale, precum și a obiceiurilor foarte complexe de consum de îndulcitori fără zahăr.
Reacții de respingere a potențialelor riscuri ale aspartamului
Analiza de siguranță efectuată de IARC consolidează dovezi care au fost controversate de-a lungul timpului.
„IARC nu este un organism de siguranță alimentară”, a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor, într-o declarație care anticipează revizuirea din luna iunie a acestui an.
„Aspartamul este unul dintre cele mai temeinic cercetate ingrediente din istorie, peste 90 de agenții de siguranță alimentară din întreaga lume declarându-l sigur, inclusiv Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, care a efectuat cea mai cuprinzătoare evaluare a siguranței aspartamului de până acum”, spune el.
Organismul, printre ai cărui membri se numără Mars Wrigley – cel mai mare producător mondial de ciocolată, gumă de mestecat, bomboane de mentă și dulciuri cu fructe, și Coca-Cola, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la analiza IARC, care ar putea induce în eroare consumatorii”.

 » sursa: www.60m.ro


Distribuiți acest articol!