Press "Enter" to skip to content

Angajările fictive la Primăria Oravița, o consecință a ”democrației” postdecembriste – Partea I

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
De când am început jurnalismul de investigație, m-am confruntat cu două situaţii constante în România, şi anume, constanta corupţiei clasei politice şi constanta “milogelii” pentru voturi, din patru în patru ani.

Jurnalismul de anchetă îmi oferă, pe de o parte, satisfacţia că reuşim să aducem în atenţia opiniei publice aspecte despre care autorităţile fie nu au aflat încă, fie pretind că nu au aflat, însă, în acealaşi timp, îmi oferă un spectacol apocaliptic cu privire la dezmăţul pe banii publici al politicienilor şi la controlul inexistent asupra acestor derapaje.

La Primăria Oravița, angajările fictive sunt la ordinea zilei, ca de fapt în aproape toate instituțiile de stat din România, așa cum vedem că reiese din dosarele deschise, în ultimii ani, de procurorii anticorupție.

Cu toate acestea, rețeta cu acești funcționari ai statului care trec pe la serviciu doar pentru a bea o cafea cu șeful instituției și, poate în anumite cazuri, se mai obosesc să semneze condica de prezență, îşi găseşte încă aplicabilitatea, iar statul este păgubit în acest mod cu foarte mulți bani de către fiecare persoană angajată fictiv.

În cazul Primăriei Oravița există mai multe persoane care au contracte cu această instituție ca P.F.A., decât există angajați cu contracte.  Unul dintre acestea este și cazul unei secretare care are un contract de colaborare cu Primăria Oraviţa prin PFA, în acest fel, având acces la documente.

Un caz al angajărilor fictive din cadrul Primăriei Oravița este cel a lui Purec Petrică-Ionuț-Sebastian, fost subprefect de Caraș-Severin, din martie 2015. Acesta a fost angajat, prin bunăvoința primarului din Oravița, în funcția de execuție consilier gradul I, gradația 4, în cadrul Primăriei orașului Oravița, Centrul Cultural – Teatrul Vechi Mihai Eminescu, Oravița în perioada februarie 2020 – iulie 2020.

Mai mult, lui Purec Petrică-Ionuț-Sebastian i se mai acordă sporuri pentru condiții periculoase sau vătămătoare, în procent de 15% din salariul de bază, cu toate că nu a venit deloc la muncă, conform celor relatate de către angajații din interiorul Primăriei.

Văzând răspsunsul formulat de către ANAF, rezultă că Purec Petrică-Ionuţ- Sebastian era în acelaşi timp angajat al Primăriei Oraviţa şi angajat al ANAF-DGRFP Timişoara.

Trebuie menționat că Teatrul Vechi Mihai Eminescu Oravița este în renovare din anul 2019, cu toate acestea, s-au găsit resursele financiare pentru sponsorizarea unor sinecuri care nu îşi justifică activitatea.

Al doilea caz este cel al lui Ciocu Slageana-Cosmina care este concubina primarului din Oravița, Ursu Dumitru, încă din anul 2012, de când aceasta era minoră. Aceasta, în primă fază, a fost angajată ca P.F.A. la Primăria Oravița – Biroul de gospodărire. Începând cu ianuarie 2020, a fost angajată la Teatrul Vechi Oravița în funcția de curator, iar ulterior, din cauza relației proaste cu directorul Teatrului Vechi Oravița, fișa postului a fost completată cu atribuții la Casa de Cultură, neavând în ultimii ani nicio activitate, nici măcar aceea de a merge la muncă.

Inclusiv fosta soție a primarului din Oraviţa,

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!