Press "Enter" to skip to content

A TRUE STORY: Ițele unor jafuri americane de proporții reapar la Belgrad. 700 de milioane de dolari destinate victimelor de război din Bosnia și Herțegovina s-au evaporat

Distribuiți acest articol!

Distribuie acest articol!
În negura anilor 90 a dispărut marele imperiu sovietic controlat cu mână de fier de la Moscova. URSS era un colos cu picioare de lut, lucru spre care tind unele imperii din ziua de azi. Unii nu observă că istoria se repetă dacă nu o cunoști sau refuzi să o înțelegi.

În urma dispariției URSS în fostele Republici sovietice au avut loc revoluții sau războaie sângeroase. Vă ofer astăzi două exemple: Iugoslavia și Republica Moldova. În activitatea mea de jurnalist de investigație am ajuns să aflu și lucruri ce țin de infracțiuni internaționale, precum și implicarea serviciilor secrete de top ale lumii în diferite scheme. Presa se teme să vorbească de astfel de lucruri deoarece nu înțelege sau se teme să nu deranjeze pe cineva. În meseria noastră trebuie să servim masele, poporul, nu infractorii sau grupurile de interese ce jefuiesc popoarele, fie că sunt de la Moscova, Beijing sau Washington.

Echipa ANCHETATORII s-a lovit de mai multe scheme criminale prin care fostele țări sovietice au fost spoliate de niște granturi oferite de Statele Unite ale Americii. Banii donați de SUA nu au ajuns niciodată la fostele popoare sovietice ci în buzunarele unor băieți deștepți despre care noi am descoperit unele lucruri, însă cu mai multe date sau ceva arestări ar trebui să vină serviciile americane și The Federal Bureau of Investigation(FBI), pentru a se face lumină.

Schema pe energie – grant oferit de Merrill Lynch SUA – România și Republica Moldova

Maia Sandu – Olesea Stamate

Fostele state sovietice despre care vorbesc sunt Republica Moldova, Bosnia și Herțegovina, România și Serbia. O să încep cu Republica Moldova. Frații noștri de peste Prut s-au plâns de faptul că o grupare a comunității criminale internaționale încearcă să lase Republica Moldova fără 130 de milioane de dolari. Echipa ANCHETATORII a ajuns până în birourile actualului președinte al R. Moldova, Maia Sandu, cu această problemă, dar se pare că lucrurile sunt foarte complexe. În această seară, Procurorul General al Republicii Moldova, Alexander Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate.

Acum 23 ani, în noiembrie 1998, executivul de la Chișinău a apelat la Guvernul României solicitînd furnizarea în regim de urgență a curentului electric, pentru a acoperi deficitul de pe piață, ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Furnizările au început imediat și au continuat până în anul 2001. Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 între Compania Națională de Electricitate (CONEL România) și Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Republica Moldova. Acordul stipula şi metoda de achitare pentru energie: transmiterea pachetului de acţiuni deţinut de stat în S.A. “Tirex-Petrol”, a mijloacelor obținute din vânzarea rețelelor de distribuție din Republica Moldova, precum şi a cărbunelui sau a altor mărfuri şi servicii ale unor companii moldovenești.

În aprilie 2001 statul român au decis stingerea creanței în sumă de 31 928 450.00 dolari, înregistrată cu titlu de datorie de către Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Moldova către „Compania Națională de Electricitate” S.A.

 » Întreg articolul se poate citi aici: www.ANCHETATORII.RO


Distribuiți acest articol!